AIA Kansas 2015 Excellence in Architecture Design Awards Announced

Photo: Tim Griffith

Photo-Michael Sinclair

Were you there or did you miss it?  Jury Chair Brandon Pace, AIA, Sanders Pace Architecture, Knoxville, TN, and AIA Kansas President Tim Clark, AIA, announced the 2015 Design Awards on Thursday September 17th in Wichita as part of Kan-Struct.  There were 32 entries.  Brandons’ jury also included Chad Boetger, Design Director, BarberMcMurry Architects, Julie Beckman, Principal KBAS and Director of Student Services  and Jason Young, Professor and Director, College of Architecture and Design, both with the University of Tennessee, Knoxville.  We thank the jury for their time and effort.

 

Photo-Michael Sinclair

Photo-Michael Sinclair

Excellence in Architecture Honor Award:  Lawrence Public Library Renovation and Expansion

Architect:  Gould Evans, Lawrence

Owner: City of Lawrence, KS

Consultants:  Structural Engineer:  Bob D. Campbell and Co., Inc. – Kansas City, MO; Mechanical Engineer:  Professional Engineering Consultants, PA – Lawrence and Wichita, KS; Sustainable Design: Syska Hennessey Group, Inc. – Chicago, IL; Civil Engineer: Bartlett & West Engineers, Inc. – Lawrence, KS; Landscape Architect: Bartlett & West Engineers, Inc. – Lawrence, KS
Contractor:  B.A. Green Construction Co., Inc. – Lawrence, KS

  • This project is in an entirely different league than its competition. I wouldn’t be surprised to see this recognized on a national level.
  • This project’s inventive strategy for a building’s addition has completely transformed the community’s library into a place of social gathering and a re-imagined space of learning. Evidence of the original building is subtly celebrated as a space of transition between original space and addition.  This was an incredibly exciting proposal!
  • Overall submission was thoughtfully put together and on point. The diagrams helped us understand the design ambitions of the architect.  The scheme had a high level of refinement:  The exterior skin had subtle layers of composition that worked beautifully together.  There was a strong sense of a civic engagement demonstrated architecturally.  The exterior was more civic space of engagement than “plaza.”  The interior had a secondary and tertiary spatial logic that corroborated the fineness of the exterior articulation.  Furniture, lighting, and interior finishes added an important layer of experience within the overall organizational diagram of the project.
  • Well done proposal with a clearly diagrammed idea of the addition as a wrapper to the existing building. Appreciate the dual purpose of the wrapper – both as a means to control heat gain and an opportunity to create a new identity and set a backdrop for a wonderful civic space.  A thorough, comprehensive transformation of a building type and style which exists in many American cities.
Photo-Tim Griffith

Photo-Tim Griffith

Excellence in Architecture Citation Award:  Yuleman Stadium, New Orleans

Architect:  Gould Evans, Kansas City, Lee Ledbetter & Associates (Associate Architect)

Owner: Tulane University, New Orleans

Consultants:  Structural Engineer: Thornton Tomasetti – Kansas City, MO; Mechanical Engineer:  ADG New Orleans, Inc.; Electrical Engineer: ADG New Orleans, Inc.; Civil Engineer: Morphy-Makofsky, Inc. – New Orleans, LA; Landscape Architect: Phronesis – Kansas City, MO; Technology Consultant: WHJW – Dallas, TX; Field Lighting: Sparling – Lynnwood, WA

Contractor: Woodward Design+Build; New Orleans, LA

  • I like way the metal screen evokes a brand for the football team. Very dynamic.
  • The stadium stands as iconic “glue” for the Tulane campus and restores the team’s connection to its campus after many decades. It is with hope that this stadium will serve as a key player in the surrounding New Orleans communities which share its edges and views.
  • Appreciated the adventurous formal language of the project and the degree to which that dynamic formal strategy helped open the stadium to both the event of watching a game (the primary program) and to the community outside the stadium. Sporting venues can be brutally closed and imposing in their contexts and this project remained open and light.
  • Change in scale and massing as you move around the building was very thoughtful. Has the feel of a minor league ballpark.  Layering strategy defines the identity of the building from the plaza while and teams with the building massing to define different types and scales of social spaces.  A detailed siteplan would have helped back up the claim of the building as a larger piece of a contextual puzzle.
Photo-Farshid Assassi

Photo-Farshid Assassi

Excellence in Architecture Citation Award: NOAA Southwest Fisheries Science Center, La Jolla, CA

Architect: Gould Evans, Kansas City; Delawie, San Diego, CA (Associate Architect)

Owner: National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA Fisheries, Southwest Fisheries Science Center, La Jolla, CA

Consultants: Structural Engineer: TranSystems Corporation – Kansas City, MO; Mechanical Engineer: Gibbens Drake Scott – Raytown, MO; Electrical Engineer : Gibbens Drake Scott – Raytown, MO; Civil Engineer: RBF Consulting – San Diego, CA; Landscape Architect: Wimmer Yamada & Caughey – San Diego, CA; Interior: Delawie – San Diego, CA; Specifications/Security/Sustainability: HDR – San Francisco, CA; Laboratory Consultant: HDR – Portland, OR; Vegetated Roofs: Jeffrey L. Bruce & Co. – Kansas City, MO; Aquatic Life Support Systems: MWH Americas – San Diego, CA; Acoustics and Vibration: Colin Gordon Associates – Brisbane, CA; Hoist System (Necropsy Suite): LeFiell Company, Inc. – Reno, NV

Contractor: Rudolph & Sletten, San Diego, CA

  • Great project that emerges from the landscape rather than being placed upon it.
  • I really appreciated the effort to insert this building into its site, enabling the building to work with the site in partnership as opposed to in competition or opposition.
  • The complexity of the commission was appreciated and we noted that the architects came up with a general approach to the site and the program that allowed that complexity to be made an extension of the ground. Here ground served as a buttress for the program, as things were embedded into the ground. Experiences were then framed upon a new topography that allowed connections to be made back to the ocean.
  • Wonderful response to a complex and challenging program and building scale. Integration of parking within the building a smart solution which protects views and prioritizes user experience unlike adjacent properties which utilize surface parking.  Layered massing creates a sequence of unique outdoor spaces with a restrained and site appropriate approach to landscape which one juror called ‘beautiful while not being pretty.’
Michael Spillers Photography

Michael Spillers Photography

Excellence in Interior Architecture Citation Award:  Hunt Residential Loft, Kansas City

Architect: Gould Evans, Kansas City, MO

Owner: Steven D. Hunt, Liberty, MO

Consultants: Structural Engineer: Bob D. Campbell – Kansas City, MO; Mechanical Engineer: FSC, Inc. – Leadwood, KS; Electrical Engineer: FSC, Inc. – Leadwood, KS; Kitchen and Bathroom Fixturing: Portfolio Kitchen & Home – Kansas City, MO; Lighting Design: Derek Porter Studio – New York, NY

Contractor: A.L. Huber General Contractor – Leawood, KS

  • Wonderful example of restraint and celebration of the existing architecture. Love how the simple lighting is used to highlight the existing architecture.
  • The clean lines, suburb detailing, and delicate balance between the massive structure and the lightness of the interior design is to be highly commended.
  • We were enamored with the integration of the technical systems of this project, and noted how hard it is to make a project seem so simple in the context of reuse of an existing space. We liked the careful detailing of the interior, the carefully restrained palette of materials, and the use of light to change the setting of the interior.
  • Nice use of restraint specifically with the integration of building systems including HVAC, sprinkler, and lighting. These concealed and integrated systems help take a relatively straightforward design for an urban loft to a different level of refinement than what might be expected.  Strong lighting strategy including a concealed cove lighting approach takes advantage of the constraints present in the existing concrete and brick structure.
Photo-Alistair Tutton

Photo-Alistair Tutton

Excellence in Interior Architecture Merit Award: Children’s Mercy Hospital Gift Shop

Architect: BRR Architecture, Merriam, KS

Owner: Children’s Mercy Hospital

Consultants: Structural Engineer:  Bob D. Campbell; Mechanical Engineer:  Henderson Engineers, Inc.; Electrical Engineer: Henderson Engineers, Inc.;  Other Engineer(s)   Plumbing – Henderson Engineers, Inc.;  Other Consultants:  HMN Architects, Inc. (production);  Mission Electronics; Dimensional Innovations

Contractor: Lytle Construction

  • We’ve seen examples of this done before (Crystal Bridges Gift Shop) – the LED lighting is the trick that pulls this project off.
  • While a rib-structured sectional strategy is not necessarily novel, the outcome here carries a much-appreciated “wow”-factor, very befitting a children’s hospital gift shop. Extra kudos go out to the lighting designer, for without this effect, the structure would not hold nearly the same gravitas.  Wish the sectional strategy could have touched other aspects of the store like the furniture displays and cashwrap.  Very nice result, nonetheless.
  • We were sympathetic to the tough context of a children’s hospital and saw this project as offering playful relief from the otherwise grim experience of having a child in the hospital. We imagined the ceiling from the point of view of child in the hospital or family members of a patient.  We liked that the color and mood could be changed, allowing the ceiling to refresh itself if there were multiple visits to the shop over a period of time.  This was part of the playful aspect of the project.  We also appreciated the fact that it is color more than material that is deployed in the project.  Digital fabrication in the genre of the ceiling is often more tectonic and we appreciated that details of the fabrication were not celebrated, yielding to its effect and polychrome effect.
  • The jury was captured by the specific moment of the ceiling strategy but wanted to see more integration of this strategy into other elements of the design including built-in storage components and the reception desk. The changing nature of the LED lighting was compelling, it takes a sectional rib strategy to different level than what we’ve seen before.  A nice respite for children and their families which provides a memorable moment in an otherwise typical and sterile hospital experience.
Photo-J&C Imaging

Photo-J&C Imaging

Excellence in Renovation/Preservation Honor Award: Askren Building, Manhattan KS

Architect:  Aaron Schump, AIA,  // Architect with BoxLab

Owner: J&C Imaging, John and Cynthia La Barge, Manhattan, KS

Consultants:  Structural Engineer: Alan Gast, The Ebert Mayo Design Group, Manhattan

Contractor: Fox Home Inovations, Manhattan

  • Great example for how to bring an historic structure back while asserting its relevance in today’s world.
  • The simultaneous restoration of the building’s facade and complete redefinition of its interior demonstrate a smart and progressive approach to urban renewal.
  • We appreciated that the architects used the history of the building as a resource but were able to invent something new in doing so. We saw this project as prototypical to a strategy for engaging historical urban fabric, which we appreciate quite a lot.  We saw here a blending together of restoration-minded historical research and adventurous design.  Again, something rare and also part of a strategic potential that the project holds for others.  Additionally the work was careful and detailed and executed well.
  • More along the lines of renovation or rehabilitation than preservation which is appropriate for this project. The building retains the charm of the original without mimicking or copying – the solution is rooted in its time and place and becomes a new chapter in the well-presented history of this building.  The development of section in this project was commendable and exterior modifications bring the building back to a level of contributor to the urban condition.  The jury appreciated the thoroughness and thoughtfulness of the presentation – there was a clearly articulated agenda to which the building design responds beautifully.
Architectural Photographics

Architectural Photographics

Excellence in Renovation/Preservation Merit Award:  Dillon House Rehabilitation, Topeka

Architect: Treanor Architects, Topeka

Owner: Pioneer Group, Topeka

Consultants:  Structural Engineer:  Bartlett & West, Lawrence:  Mechanical Engineer:  Latimer, Sommers & Associates, Topeka;  Electrical Engineer:  Latimer, Sommers & Associates, Topeka;  Other Engineer(s): Professional Engineering Consultants (Civil), Topeka;  Interior: Treanor Architects, Lawrence; Other Consultants:  Spencer Preservation (Historic Consultant), Wamego

  • Impressive interior preservation.
  • A comprehensive rehabilitation rooted in material and detail precision define the next chapter for this beautiful historic building.
  • We appreciated the true archival work here and the ambition to restore the interior spaces to their original.
  • A well done presentation which shows the nature of the work as preservation/restoration of the original house. With the project defined as a preservation project the jury questioned the reconstruction of the porch element as a different type of space than what was original and would have liked to see the porch either reconstructed to its original condition or reconsidered as an altogether new addition designed in a way that is sympathetic to the historic house.  The care taken with the reconstruction of the interior spaces was commended and pushed the project to the level of award winner.
Photo-Nils Gore

Photo-Nils Gore

Student Architectural Citation Award: KU Mobile Collaboratory (moCOLAB)

University: University of Kansas School of Architecture Design and Planning

Students: Adeola Adewale, Allie Bergmann, Alex Dakas, Doug Dawson, Johan Feria Duran, Austin Griffis, Patrick Henke, Erin Hoffman, Kayleen Lindstrom, Jessica Luber, Steven Reyes, Elisa Rombold, Aaron Rule, Brianna Sorenson, Dominic Sosinski, Frankie Sun, Riley Uecker and Rachel Wotawa.

  • Wonderful craftsmanship – especially considering it is student work. Inspiring work.
  • Great detailing and wonderfully flexible programming for the iconic airstream.
  • Great detailing and craft. Cool idea.  Group project that makes an impact long after the studio ends.
  • The jury appreciated the community engagement aspect of the project and wanted to celebrate the efforts of a design-build project like this which extends architectural education beyond the walls of the classroom and into the community. As an architectural endeavor the integration of systems was commendable and the detailing and craft impeccably executed.

Our Thanks to all who entered and Congratulations to those who took home an Award.

 

 

Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *